ایدههایی برای مدیریت آب زیرزمینی
عنوان گزارش: Ideas for Groundwater Management
عنوان به فارسی: ایدههایی برای مدیریت آب زیرزمینی
نهادهای تهیهکننده: MetaMeta and IUCN
نویسندگان: Simon Chevalking, Lenneke Knoop, Frank van Steenbergen
تاریخ انتشار: ۲۰۰۸
تعداد صفحات: ۱۴۴
شرح مختصر
شاید بهترین توصیف درباره آب زیرزمینی، عبارت «گنج پنهان واقعی جهان» باشد. تقریباً در همهجا، در تأمین آب شرب سالم و امنیت معیشت در زمان خشکسالی، نقش بیبدیلی دارد.
آب زیرزمینی، بزرگترین ذخیره دسترسپذیر آب شیرین در سیاره زمین به شمار میآید (غیر از پهنههای یخ و یخچالها) و حدود ۹۴ درصد کل آب شیرین را تشکیل میدهد. حجم آب زیرزمینی حدود ۱۰۰ برابر آب سطحی است. آب زیرزمینی، مطمئنترین منبع تأمین آب شرب است و طیف وسیعی از خدمات اقتصادی و زیستمحیطی را پشتیبانی میکند. علیرغم سابقه طولانی تمدنها در بهرهبرداری از آب زیرزمینی، تنها در چند دهه اخیر بوده است که میزان استفاده از آب زیرزمینی تصاعدی افزایش یافت. برآوردهای برداشت جهانی آب زیرزمینی در فاصله سالهای ۱۹۵۰ تا ۲۰۰۰، به هزار میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۰۰ رسید و بیش از ۲ میلیارد نفر برای تأمین نیاز روزانه خود به آب زیرزمینی وابسته هستند. نه تنها افزایش جمعیت و رشد اقتصادی اصلیترین عوامل افزایش برداشت آب زیرزمینی بودهاند، بلکه کیفیت آن نیز به شکل فزایندهای تهدید میشود. به نسبتی که بهرهبرداری از این منبع افزایش یافته، ارزش و آسیبپذیری آن نیز افزایش یافته و این «گنج پنهان» در کانون توجه قرار گرفته است.
اقتصادهای کشاورزی در مناطق خشک و نیمهخشک، به منابع آب زیرزمینی اتکا دارند. ظهور پمپها و تکنولوژیهای حفاری، به همراه یارانههای دولت، آب زیرزمینی را به جبهه جدیدی در اکتشاف منبع تبدیل ساخت. در مقایسه با آب سطحی، بهرهبرداری از آب زیرزمینی مزیتهای زیادی دارد. برای نمونه، در برابر تغییرات ناگهانی در موجودی، آسیبپذیری کمتری دارد، بنابراین در برابر نوسانات اقلیم، عملکرد بهتری دارد. افزون بر این، آبیاری با آب زیرزمینی، نیاز بسیار کمتری به جابجایی از منبع به محل مصرف دارد و هرگاه زارعان بخواهند میتوانند از آن استفاده کنند.
مدیریت پایدار منابع آب زیرزمینی، نیازمند برنامهریزی خوب و تلاش جدی است. علاوه بر پاسخ به تنزل نگرانکننده وضعیت این منبع، برنامهریزی برای حفاظت از آب زیرزمینی باید مورد توجه همه مصرفکنندگان باشد.
هدف این کتاب، فراهمآوردن ایدههای مختلف درباره جنبههای گوناگون مدیریت آب زیرزمینی است. طیف ایدهها، نواحی که آب زیرسطحی به وفور وجود دارد، تا نواحی که کمیاب است شامل میشود. مخاطبان کتاب، نقشآفرینان متنوعی هستند که با چالشهای مدیریت آب زیرزمینی روبرو هستند، دستاندرکاران در دولتهای محلی و مرکزی، سازمانهای غیر دولتی، پروژههای مدیریت آب زیرزمینی و خود مصرفکنندگان. در این کتاب ایدههای عملی از منابع گوناگون گردآوری شده است. به گونهای سازماندهی شده است که نیاز نیست خواننده از ابتدا تا انتها را مطالعه کند.
فهرست مطالب
۱- مقدمه
۲- شناخت سیستمهای آب زیرزمینی
۳- مقررات استفاده از آب زیرزمینی
۴- کمک به تغذیه آب زیرزمینی
۵- حفاظت و بهبود کیفیت آب زیرزمینی
۶- استقرار سازمانهای مدیریت آب زیرزمینی
۷- آگاهیبخشی درباره آب زیرزمینی
۸- مدیریت آب زیرزمینی در وضعیتهای خاص
دانلود فایل گزارش