زلزله خاموش با ما چه می‌کند؟

«یکی از جنبه‌های منفی و فاجعه‌بار افزایش کسری آبخوان‌ها، پدیده فرونشست زمین است که طی سال‌های اخیر روندی افزایشی داشته اســت و این پدیده به‌طور چشمگیر و نگران‌کننده‌ای در حال گسترش است..

براساس برخی گزارش‌ها، ۴۰ درصد چاه‌های موجود در کشور غیرمجاز تلقی می‌شود. در حالی که هر روز بر تعداد این چاه‌های فاقد کنترل، مجوز و شناسنامه و دیگر موارد بهره‌برداری در کشور افزوده می‌شود، نیاز مبرم کشور است که با بهبود حکمرانی در حوزه منابع آب، مدیریت و اصلاح مصرف و حتی قطع فوری بهره‌برداری از بسیاری چاه‌های مجاز و شناسنامه‌دار، روند وخامت وضعیت را کُند و در نهایت متوقف کرد..

سمیعی با ارائه مثالی توضیح می دهد: «اکنون که در یک تابستان خشک به سر می بریم و اغلب شهرهایمان درگیر تنش آبی هستند، اولین (و اغلب تنها) راهکاری که به ذهن مدیران می رسد این است که چاه‌های جدیدی حفر کنند. بنابراین نه تنها عملکردی در جهت مقابله مشاهده نمی شود، بلکه عمده اقدامات در جهت تشدید فرونشست است..

رحمانی تبیین می کند که «عامل اصلی فرونشست، افت سطح آب زیرزمینی است و راهکار مقابله با آن در مدیریت بهره برداری از منابع آب زیرزمینی خلاصه می شود و باید به نحوی اقدام کرد تا تعادل بین منابع و مصارف حفظ شود..

در حال حاضر سالانه حدود 5 میلیارد مترمکعب بیش از ظرفیت تجدیدپذیری آبخوان، آب برداشت می شود و به صورت تجمعی هم تاکنون حدود 146 میلیارد مترمکعب از سفره‌های آب زیرزمینی بیش از مقدار مجاز برداشت شده، بنابراین در نخستین اقدام لازم است برداشت ها را در حد مجاز و تغذیه آبخوان کنترل کرد، تا عقب ماندگی سالیان قبل جبران شود..

مطابق مصوبات شورای عالی آب باید پروانه بهره برداری را متناسب با ظرفیت آبدهی آبخوان ها به نحوی اصلاح کرد که در مجموع 25 درصد از آب تجدیدپذیر، در سفره‌های آب زیرزمینی باقی بماند و 75 درصد به مصرف برسد. آن 25 درصد از پایین رفتن سطح آب زیرزمینی و در نتیجه فرونشست جلوگیری می کند.
این مصوبه مربوط به سال 1394 است و از آن سال تاکنون باید کسری مخزن سالانه را صفر و بخشی از کسریمخزن تجمعی سال‌های گذشته را هم جبران می کردیم.» ..


متن کامل این خبر را می توانید در روزنامه رسالت مطالعه نمایید.

فرم ثبت نظرات

نام
ایمیل
متن
متن