قزوین استانی پر آب اما تشنه

نماینده مردم قزوین و آبیک در مجلس اظهار کرد: حدودا ۱۴ شهر و ۲۰۰ روستای این استان باید از ۳ دهه گذشته تامین آب می‌شدند ولی متاسفانه برای تامین آب از آب چاه استفاده می‌کنند.

لطف‌اله سیاه‌کلی؛ نماینده مردم قزوین و آبیک در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: با توجه به اینکه قزوین قطب صنعتی و کشاورزی است ولی متاسفانه همچنان با مشکل کمبود آب مواجه است.

نماینده مردم قزوین و آبیک در مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: حدودا ۱۴ شهر و ۲۰۰ روستای این استان باید از ۳ دهه گذشته تامین آب میشدند ولی متاسفانه برای تامین آب از آب چاه استفاده میکنند. عمق چاه های قزوین در اولیل انقلاب ۸ متر بود که در حال حاضر این چاه ها به عمق ۸۰ متر رسیده است.

سیاهکلی با تاکید بر اینکه قزوین با خطر فرو رفت و فرونشست مواجه است افزود: طی مکاتباتی که با وزارت نیرو داشتیم، ایشان اعلام کردند که ۱۰میلیارد تومان میزان تخصیص بودجه استان قزوین در خصوص آب است ولی با برآوردهایی که انجام شده برای حل این مشکل حدودا ۱۵۰۰ میلیارد تومان نیاز است که با تخصیص بودجه دولت باید ۱۵۰ سال منتظر بمانیم  متاسفانه دولت عمق بحران و فاجعه در این استان را متوجه نیست.

 از سوی دیگر، مسئولان این استان معتقدند: متاسفانه بسیاری از کشاورزان استان نحوه استفاده از آب و کشاوزی مدرن را آموزش ندیده‌ و به روش سنتی برای کشاورزی اقدام می‌کنند که موجب اتلاف بیشتر منابع آبی استان در مزارع می‌شود.

اطلاعات سامانه ساماب درباره وضعیت آب‌های استان قزوین آورده است:   

منابع آب های زیرزمینی

منابع آب زیر زمینی استان شامل منابع آب زیر زمینی آبخوان دشت قزوین ، بخشی از دشت قیدار در منطقه آوج و سفره های بسیار کوچک محلی با پتانسیل های محدود در مناطق مختلف اعم از طارم سفلی ،الموت و آوج میباشد. در ضمن منابع آب سازندهای سخت هنوز در استان مورد شناسایی و یا بهره برداری قرار نگرفته است لیکن با توجه به وضعت زمین شناسی و لیتو لوژی امکان وجود چنین منابعی در استان وجود دارد.دشت قزوین در سال 1341 مورد توجه کارشناسان داخلی و خارجی منابع آب قرار گرفته و عملیات شناسایی و در پی آن بهره برداری از دشت آغاز گردید. کارشناسان وقت پتانسیل این دشت را ابتدا تا 300 میلیون متر مکعب ، چند سال بعد 500 میلیون متر مکعب اعلام نمودند و اکنون پس از گذشت 42 سال از شروع بهره برداری از آن ما شاهد تخلیه بیش از 5/1 میلیارد متر مکعب آب از آن هستیم که البته این برداشت بسیار بیشتر از پتانسیل آن بوده و موجب افت سطح آب  زیر زمینی و ایجاد کسری مخزن شده است. با توجه به کسری مخزن حدود 320 میلیون متر مکعبی و حجم تخلیه هایی که صورت میگیرد پتانسیل دشت قزوین حدود 2/1 میلیارد متر مکعب تخمین زده میشود.  ضریب ذخیره این دشت بین 5 تا 6 درصد و ذخیره آن بر اساس گزار ش مهندسین مشاور آبخوان بین 18-16 میلیارد متر مکعب میباشد. دشت قیدار بخشی از استان زنجان و بخشی از استان قزوین را شامل می شود.

نوع مصرف

میزان مصرف (هزار متر مکعب )

کشاورزی

1390706

شرب

134869

صنعت و خدمات

81089

 

منابع آبهای سطحی                  

استان قزوین در دو حوزه آبریز رودخانه سفید رود و رودخانه شور قرار دارد ،در قسمت شمالی استان رودخانه شاهرود قرار دارد که بیشترین پتانسیل آب سطحی استان در آن جاری است شاخه های اصلی این رودخانه الموت رود و طالقانرود میباشد. در بخش حوزه شور استان رودخانه های متعددی بصورت دائمی و فصلی وجود دارد که مهمترین آنها خررود،ابهر رود،حاجی عرب  و رودخانه های باراجین،بازار،دلی چای و.....می باشد.

عمده ترین منبع آب سطحی استان در بخش شمالی آن یعنی حوزه رودخانه شاهرود قرار دارد این رودخانه از پیوستن رودخانه های الموت رود طالقانرود و چندین شاخه فرعی تشکیل شده و آب آن وارد دریاچه سد سفید رود میگردد.کل آورد سالانه آن در محل ایستگاه هیدرومتری پل لوشان 8/1012 میلیون متر مکعب می باشد. در بخش حوزه شور نیز رودخانه های کوچک و بزرگ متعددی وجود دارد. که خررود با متوسط آورد سالانه(متوسط درازمدت 42 ساله از سال آبی 44-43 تا 85-84) 21/95 میلیون مترمکعب (خروجی از ایستگاه آبگرم)، ابهررود 61/51  میلیون مترمکعب (خروجی از ایستگاه قروه ) و حاجی عرب با 01/22  میلیون متر مکعب ( خروجی از ایستگاه حاجی عرب ) از مهمترین این رودخانه ها می باشند.

نوع مصرف

میزان مصرف (هزار متر مکعب )

کشاورزی

3737

صنعت و خدمات

72

 

                                               

فرم ثبت نظرات

نام
ایمیل
متن
متن