ارزش‌های غیربازاری در مدیریت منابع آب

بیش از یک‌سوم تالاب‌های جهان در فاصله سال‌های ۱۹۷۰ تا ۲۰۱۵، عمدتاً به سبب تغییر کاربری اراضی و مقررات نامناسب یا ناموفق آب از بین رفتند.

.. یکی از اهداف مهم نخستین کنفرانس آب سازمان ملل، پیشگیری از بحران آب در ابعاد جهانی تا سال ۲۰۰۰ و اطمینان از تأمین کافی آب با کیفیت خوب برای رفع نیازهای اجتماعی- اقتصادی بود.

در حال حاضر ۷۰ درصد جمعیت جهان به آب سالم دسترسی دارند که نسبت به سال ۱۹۷۷ افزایش قابل توجهی داشته است. با این همه، کمتر از ۳۰ درصد مردم آفریقا به خدمات آب آشامیدنی سالم دسترسی دارند.امروز حدود ۶۰ درصد مردم از خدمات بهداشتی مطمئن دفع فاضلاب بهره‌مند هستند. این رقم نسبت به زمان نخستین کنفرانس آب سازمان ملل، ۲۵ درصد افزایش یافته است. با این همه، هنوز ۱.۷ میلیارد نفر از خدمات اولیه بهداشتی محروم، و حداقل نیم میلیارد نفر مجبور به اجابت مزاج در فضای باز هستند.

.. داده‌ها درباره آنچه در دنیای آب رخ می‌دهد نیز از سال ۱۹۹۷ بسیار بهبود یافته، اما شکاف‌های مهم باقی مانده است. برای نمونه، بیشتر کشورها داده‌های مربوط به میزان بهره‌مندی از امکانات دفع بهداشتی فاضلاب و تخلیه فاضلاب خانگی و صنعتی تصفیه‌شده مطمئن را گزارش نمی‌کنند.

.. یکی از مهم‌ترین تغییرات مرتبط با آب در شواهد علمی و درک عمومی از سال 1977، بحران کنونی تغییر اقلیم است. تغییر اقلیم در سطح بین‌المللی، برای اولین بار در سال 1992 در کنفرانس سازمان ملل درباره محیط‌زیست و توسعه (UNCED) در ریودوژانیرو، که به اجلاس سران زمین معروف است، چالش جهانی شناخته شد. اکنون در مذاکرات جهانی محیط‌زیستی، جایگاه محوری دارد و به تعبیری، دغدغه اصلی زمانه ما به شمار می‌آید.

.. اولویت‌هایی مورد تأکید برای آینده:
نخست، اطمینان از دسترسی به آب و امکانات بهداشتی مطمئن، بسیار مهم است. اما این مهم باید فراتر از زیرساخت‌ها و تأسیسات فیزیکی باشد و بخش غیررسمی آب را نیز پوشش شود و آب سالم را به مناطقی برساند که مردم به آب لوله‌کشی دسترسی ندارند..

دوم، جهان باید چگونگی مدیریت آب را تغییر دهد. چالش‌های مهمی که باید بر آنها غلبه کرد عبارتند از: نهادهای متعددی که آب را بدون هماهنگی یا حتی ارتباط مدیریت می‌کنند؛ میراث تاریخی تخصیص حقوق مالکیت آب؛ داده‌ها و اطلاعات ناکافی و دسترس‌ناپذیر؛ و تعارض میان گروه‌های استفاده‌کننده آب..

سوم، ما باید گام را از تمرکز بر ارزش‌های بازار، فراتر بگذاریم و به شکل رسمی، ارزش‌های غیربازاری مانند ارزش‌های اجتماعی، فرهنگی و محیط‌زیستی را که غالباً در تصمیم‌گیری نادیده گرفته می‌شوند منظور کنیم..

متن کامل این خبر را می توانید در روزنامه پیام ما مطالعه نمایید.

فرم ثبت نظرات

نام
ایمیل
متن
متن