تهدید تمدن ایران زمین
عبدالله فاضلی فارسانی در مقام عضو هیات رئیسه کمیته تخصصی آب زیرزمینی انجمن علوم و مهندسی منابع آب ایران در گفتوگو با «پیام ما» دلایل ناکامی طرحهای حفاظت از منابع آب زیرزمینی را مرور کرد:
بحث آب زیرزمینی یکی از ابرچالشهای کشور است. شاید برای خیلیها این مسئله محسوس نباشد و پیامدهای آن را متوجه نشده باشند. معمولاً انسانها وقایع را بیشتر از تغییرات تدریجی درک میکنند. ما همچنان سالانه حدود ۵.۵ الی ۶ میلیارد مترمکعب از ذخایر استراتژیکمان را از دست میدهیم. کسری تجمعی آبخوانها اکنون به ۱۴۶ میلیارد مترمکعب رسیده است. اینها ذخایر ارزشمندی است که از دست دادهایم. ۱۰ سال قبل در زمان شروع طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی این هشدارها داده شده بود. الان متأسفانه به رغم تلاشهای زیاد، همان روند ادامه دارد. ابرچالش آب، پایههای تمدن ایران را نشانه رفته است..
]ما با مردم باید روراست باشیم و با آنها گفتوگو کنیم. وقایعی که دارد اتفاق میافتد و دادههایی که تحلیلها را به ما نشان میدهد باید شفاف به مردم گفت زیرا اصل اول کار همین شفافسازی است..
.. لزوماً هر کسی که چاه غیرمجاز دارد مشکل معیشتی ندارد. برخی کارمندان دولتی هم چاه غیرمجاز دارند. تعارف نداریم بالاخره افراد ذینفوذی بودهاند در دولتهای مختلف که چاه غیرمجاز داشته و دارند و شرکتهای آب منطقهای هم توان پلمبکردن چاه این افراد را ندارند. نه فقط در دولت بلکه در میان نمایندگان مجلس و کارکنان دستگاه قضایی هم بعضاً افرادی هستند که چاه غیرمجاز دارند. باید شفاف عرض کنم. این وضعیت، قانون شفاف هم میخواهد. باید برای جریمهٔ هر مقام کشوری و لشکری که مبادرت به حفر چاه غیرمجاز کند، واقعاً قانون اجرا شود.
.. برای کشوری که با چنین ابرچالشی در بخش آب زیرزمینی روبهرو است تولید دادهٔ دقیق و ایجاد سامانهٔ انتشار اطلاعات حیاتی است. بهرهبرداران باید خودشان ببینند که چه بلایی دارد بر سر دشتها میآید. رصد و پایش آبهای زیرزمینی بسیار اهمیت دارد برای همین هم ما در طرح تعادلبخشی این مورد را پیشنهاد کرده بودیم. بیلان بر خط در بسیاری از کشورهای پیشرفته انجام میشود. آخرین بیلان آب کشور مربوط به ۱۰ سال قبل است و برمبنای همان بیلان برای امروز تصمیم میگیریم. بیلان آب کشور باید بهروز شود. برای آماربرداری سراسری و تهیه بیلان آب کشور باید بودجه مناسب اختصاص یابد ولی فعلاً چنین بودجهای نداریم. در گام اول باید شبکه پایش قابل اتکایی را شکل دهیم و داده تولید کنیم. در گام بعد باید این دادهها به صورت برخط منتشر شوند تا بتوانیم نوسانات سطح آب را در دشتهایمان لحظهای ببینیم. این موضوع الان برای ما یک رویا است ولی به تحقق این رویا نیاز فوری داریم..
متن کامل این خبر را می توانید در روزنامه پیام ما مطالعه نمایید.