نقد و بررسی رؤیای تعادلبخشی
.. اگرچه سیاستگذاریهای زیادی در رابطه با بحث آب زیرزمینی در سطح دنیا اتفاق افتاده، اما فاصله بسیار زیادی بین آن چیزی که در سطح سیاست مطرح، طراحی و تصویب میشود و آن چیزی که اجرا میشود و در سطح محلی اتفاق میافتد و با مردم گره میخورد، وجود دارد. یعنی شما در فضای سیاستگذاری اگر که به عنوان یک فرد وارد شوید، با یک سری مفاهیم، کلمات، استراتژیها و ابزارها و امثال اینها مواجه میشوید و فکر میکنید که مسأله آب زیزمینی به این شکل و با کمک این ابزارها سامان مییابد ولی وقتی در سطح محلی قرار میگیریم، میبینیم که اصلاً موضوع بسیار نابسمانتر از این صحبتها، خیلی رها و افسارگسیختهتر است..
.. واقعیت این هست که در موضوع آب زیرزمینی، آن پیچیدگیها و خصوصیات از یک طرف، نقش بسیار بسیار توزیع یافته و پراکندۀ مردم و بهرهبردارها، فرهنگ، اقتصاد و سیاست و در همتنیدگی این مسائل از طریف دیگر، سبب میشود که با یک مسأله عینی روبرو نباشیم..
.. در اینکه آیا در زمینه دستیابی به اهدافی که برای این طرح پیشبینی شده موفق بودهایم یا خیر، واقعیت این هست که این یک بحث نسبی است. اگر طرح احیا و تعادلبخشی اجرا نمیشد، شرایط ما الان چگونه بود؟ ..
.. واقعیت امر آن است که این طرح متأسفانه هیچ جذابیتی نه به برای مسئولین، نه برای سرمایهگذاران و نه برای بهرهبرداران دارد. شاید فقط برای نسل آینده جذابیت داشته باشد که الان متأسفانه نمایندهای ندارد و خب قاعدتاً دفاعی هم نمیتواند داشته باشد.
.. حتی نه خود آبهای زیرزمینی از نظر کاهش و موارد مختلف مترتب بر آن، بلکه اصلاً تمدن کشور مورد تهدید هست. اُفت شدید آبهای زیرزمینی و نشستهای عجیب غریب با این ارقام سالانه که مثلاً در اطراف تهران، اصفهان، یا شهرهای بزرگ دیگر شاهد آن هستیم، در هیچ کدام از کشورهای جهان با چنین ارقامی تجربه نشده است.
.. موضوع دومی که میخواهم عرض کنم، این هست که تعادلبخشی آبهای زیرزمینی تافتۀ جدابافتهای از حکمرانی آبهای زیرزمینی نیست. اصلاً مسألۀ اضافه برداشت یا موضوع تعادلبخشی درست از لحظهای که یک آبخوان متولد میشود تا زمانی که حیات آن ادامه دارد، مثل یک موجود زنده جزء لاینفکی از آن هست.
..چرا تعادلبخشی؟ اصلاً این طرح تعادلبخشی چه موضوعی هست؟! از زمان پهلوی اول که دولت مدرن درست شد و به دنبال آن به تدریج شکلگیری بنگاه مستقل آبداری، اداره کل آبزیرزمینی و سطحی، وزارت آب و برق تا وزارت نیرو و ساختار و تشکیلات کنونی، دستگاههایی داشتهایم که اصلاً مأموریتشان همین مدیریت آب بوده است..
آنچه در بالا مطالعه کردید، بخشی از نقطهنظرات طرح شده در جلسه نقد و بررسی طرح پژوهشی اخیر اندیشکده تحت عنوان "تعادلبخشی آبهای زیرزمینی؛ از وعده تا واقعیت" است. این نشست در تاریخ ۱۴۰۲/۰۸/۱۵ و با حضور جمعی از کارشناسان حوزه آب در دفتر اندیشکده تدبیر آب ایران برگزارشد.
عنوان | دانلودها | بازدید ها |
---|---|---|
گزارش نشست تعادلبخشی | 192 | 403 |