نقد و بررسی تکثرگرایی در حقوق آب

.. یکی از بدترین آفت‌هایی که در حقوق داریم و در حقوق آب هم مبتلاست، این است که ما در کشورمان چیزی به نام دکترین نداریم، یا چیزی از قانون هست یا برمی‌گردیم به رویه قضایی یا در مناطقی حاد مثل اصفهان به عرف هم برمیگردیم. ما دکترین نداریم، کسی که نظریه پردازی کند و حقوق آب آن را تعریف کند..

.. زمانی اصلا رودخونه سرخ حصاری وجود نداشت و تا همان پایین دولاب میرفت ولی از زمانی که این حجم وسیع آب وارد این مسیر شد زمین‌های کشاورزی صنعت دار مردم را شست و الان تبدیل به رودخانه شده است. در سال‌های گذشته وزارت نیرو برای این بستر رودخونه‌ها سند ثبت کرد و علاوه بر آن مدعی شد که حالا 20 متر یا 50 متر حریم این رودخونه‌ها هست و این‌ها هم باید رفع تصرف شود، برای اینکه حالا به خاطر این که خطر سیلاب وجود داره و یک قانونی وجود دارد که می گوید حریم وسط رودخونه‌های کشور اینجور تعیین می‌شود و بعضا برای حریم‌های این رودها سند گرفته شده که حالا اصطلاحاً رفع تصرف شود..

.. دولت  یک سری قواعدی تنظیم می‌کند که برای برقراری قانون و عدالت است. ما اگر در این تعریف دولت را برداریم، به نظر می‌رسد که خیلی چیزی را از تعریف حقوق از دست نداده‌ایم و به این طریق حالا می‌توانیم ببینیم که شکل‌های دیگری از حقوق هم وجود دارند که می‌توانند همان کارکردها را در جامعه داشته باشند..

.. ما در حوزه‌ حقوق آب و خصوصی سازی آب شکست خورده‌ایم. ما نمی‌توانیم دنبال خصوصی‌سازی‌ها باشیم . اگر شما در پژوهش‌تان تکثرگرایی را به معنای خصوصی سازی دنبال می‌کنید .. بدانید این در همه جا (مانند بولیوی و هند) شکست خورده، یعنی جنگ ایجاد کرده است..

.. قانون عیناً آیینه همین جامعه است. همین کسانی که به قانون وقتی علیه‌شون هست اعتراض دارند، در هر موقعیتی که امکانش هست به همان قانون متوسل می‌شوند. قانون آیینه‌ روابط اجتماعی، قانون آینه‌ روابط قدرت است..

آنچه در بالا مطالعه کردید، بخشی از نقطه‌نظرات طرح شده در جلسه نقد و بررسی طرح پژوهشی اخیر اندیشکده تحت عنوان "تکثرگرایی در حقوق آب" است. این نشست در تاریخ ۱۴۰۲/۰۲/۳۰ و با حضور جمعی از کارشناسان حقوقی، آب و جامعه‌شناسی در دفتر اندیشکده تدبیر آب ایران برگزارشد.

 

فرم ثبت نظرات

نام
ایمیل
متن
متن