تغيير اقليم، امنيت آب و غذا
عنوان گزارش:
Climate change, water and food security
عنوان به فارسی: تغيير اقليم، امنيت آب و غذا
نویسنده: Hugh Turral مترجمان: ژاله وزیری و همکاران ناشر: کمیته ملی آبیاری و زهکشی ايران (۱۳۹۴)
نهاد تهیهکننده: فائو (۲۰۱۱)
تعداد صفحات: ۲۳۸
در سناريوهاي انتشار گازهاي گلخانهاي توسط هيئت بين دولتي تغيير اقليم، پيشبيني شده كه افزايش دما بر تمامي اجزاي چرخه آب مؤثر است. خشكساليها و سيلها متناوبتر و شديدتر پيش از اين آشكار بوده و اثرات آنها با وابستهتر شدن جمعيت در حال رشد به مجموعه جريانهاي وابسته به آب و اقليم افزايش خواهد يافت. تغيير اقليم به طور كلي بر توسعه و بهرهوري كشاورزي آبي و ديم هر دو اثرگذار است. در حوضه مديترانه و مناطق نيمهخشك آمريكا، استراليا و آفريقاي جنوبي كه در حال حاضر نيز با تنش مواجه هستند، كاهش رواناب رودخانهها و تغذيه آبخوانها مورد انتظار بوده و بر مقدار آب قابل دسترس تأثيرگذار است. در آسيا، مناطق وسيع مجاور زمينهاي تحت آبياري كه به ذوب برف و يخچال كوههاي مرتفع وابستهاند، با تغيير الگوي رواناب مواجه ميشوند. جمعيت فراوان ساكن دلتاها در معرض خطر تركيبي از كاهش رواناب، افزايش شوري و بالاآمدن سطح آب دريا قرار خواهند گرفت. افزايش دما در هر منطقهاي كه پيش آيد، موجب افزايش تقاضاي آب كشاورزي خواهد شد.
امرار معاش جوامع روستايي و امنيت غذايي بخش عمدهاي از جمعيت شهرنشين در معرض خطر پيامدهاي وابسته به آب ناشي از تغيير اقليم قرار دارد. روستاييان فقير كه آسيبپذيرترين اقشار جامعه هستند، با شدت بيشتري از اين تغييرات متأثر خواهند شد.
اقدامهاي گوناگوني براي سازگاري با تغييرات اقليمي از طريق بهبود شيوههاي مديريت زمين و آب موجود است كه پتانسيل انعطافپذيري در مقابل تغييرات اقليمي و همچنين بهبود امنيت آب را دارند. اين اقدامها بر شناخت مناسب از اثرات تغيير اقليم بر آب قابل دسترس و سامانههاي كشاورزي تأكيد ميكنند و مجموعهاي از گزينههاي سياستگذاري و تغيير سرمايهگذاري و مديريت را ارائه ميدهند.
در اين گزارش، خلاصهاي از اطلاعات موجود درباره اثرات پيشبينيشده تغيير اقليم بر منابع آب كشاورزي ارائه ميشود. شرايط آتي براي امنيت غذايي در سطح ملي و محلي بررسي ميشود؛ روشها و رويكردهاي ارزيابي اثرات تغيير اقليم بر آب و كشاورزي مورد بحث قرار ميگيرد. اين گزارش بر تطبيق بيشتر سياستگذاريهاي بخش آب و كشاورزي و اجراي راهبردهاي بيدرنگ كه هم نتايج مثبت توسعه و هم انعطافپذيري سامانههاي كشاورزي در مواجهه با پيامدهاي آينده را ايجاد كند تأكيد دارد.
فایل انگلیسی گزارش
فایل فارسی گزارش