مدیریت پایدار منابع آب در کشاورزی
عنوان گزارش: Sustainable Management of Water Resources in Agriculture
عنوان به فارسی: مدیریت پایدار منابع آب در کشاورزی
نهاد تهیهکننده: سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD)
تاریخ انتشار: ۲۰۱۰
تعداد صفحات: ۱۲۲
شرح مختصر:
تولید ۵۰ درصد غذای بیشتر تا سال ۲۰۳۰، و تولید دوبرابر تا ۲۰۵۰، چالش بزرگی برای کشورهای جهان به شمار میآید. به نظر میآید تأمین این نیاز، عمدتاً به دلیل فشارهای ناشی از رشد شهرنشینی، صنعتیشدن و تغییر اقلیم، باید با آب کمتر محقق شود. در نتیجه، در آینده مهم است که زارعان با علایم درستی برای افزایش کارآیی مصرف آب و بهبود مدیریت آب روبرو شوند، به ویژه اینکه کشاورزی مصرفکننده عمده آب است، و حدود ۷۰ درصد برداشت آب شیرین جهان و بیش از ۴۰ درصد کل برداشت آب در کشورهای عضو OECD را در اختیار دارد.
دغدغه مدیریت پایدار منابع آب در کشاورزی، به مسئولیت مدیران آب و مصرفکنندگان برای اطمینان از تخصیص کارآمد و عادلانه منابع آب و بهرهبرداری آن در راستای تحقق نتایج نافع از نظر زیستمحیطی و اقتصادی میپردازد.
مدیریت منابع آب در کشاورزی، طیف گستردهای از نظامهای کشاورزی و شرایط اقلیمی را بر پایه منابع مختلف آب پوشش میدهد: آب سطحی، آب زیرزمینی؛ گردآوری آب باران؛ بازچرخانی پساب؛ و آب شیرینشده. همچنین، در بافت بسیار متنوعی از شرایط سیاسی، فرهنگی، حقوقی و نهادی، شامل قلمروهای مختلف سیاست عمومی: کشاورزی، آب، محیط زیست، انرژی، مالی، اقتصادی، اجتماعی و منطقهای عمل میکند.
سیاستهای آتی برای پرداختن به مدیریت پایدار منابع آب در کشاورزی، تا اندازه زیادی از تغییر و نوسان اقلیم تأثیر خواهد پذیرفت. در برخی مناطق، پیشبینیها حاکی از بهبود میزان محصول است. در سایر مناطق، تغییر اقلیم به افزایش بیشتر تنش برای منابع کمیاب آب منجر خواهد شد، در حالی که انتظار میرود برخی نواحی شاهد فراوانی و شدت بیشتر رویدادهای سیل و خشکسالی خواهند بود که هزینههای اقتصادی بیشتری را بر زراعت و کلیت اقتصاد تحمیل خواهد کرد. کشاورزی آبی، که بیشترین مصرف آب را دارد، همچنان به نقش کلیدی خود در رشد تولید کشاورزی ادامه خواهد داد.
این گزارش به بررسی جنبههای اقتصادی، زیستمحیطی و سیاستی، و پیوند آنها با مدیریت منابع آب، سیلها، خشکسالیها در کشاورزی میپردازد. گزارش حاضر در سه فصل سازماندهی شده است:
فصل اول- وضعیت موجود: هیدرولوژی و اقتصاد مدیریت منابع آب در کشاورزی.
فصل دوم- مرور روندهای جدید و دورنمای منابع آب در کشاورزی.
فصل سوم- بررسی تجارب سیاستی کشورهای OECD در کشاورزی.
علاقه مندان می توانند از طریق لینک زیر به فایل این گزارش دسترسی داشته باشند.
دریافت فایل گزارش