بهای گزاف بیتوجهی به بيمه سيل
هفتمین جلسه کنشگران ارتباطی آب با موضوع «بیمه سیل» با حضور کارشناسان حوزه بیمه از شرکت تجارت نو و جمعی از روزنامهنگاران فعال حوزه آب و محیطزیست در تاریخ 23 دی 98 در اندیشکده تدبیر آب ایران برگزار شد.
کارشناس بیمه حاضر در جلسه بهصورت تخصصی به مسئله سیل و اینکه در صنعت بیمه، رويداد سیل چگونه و در چه انواعي شناخته ميشود، و دارای چه ویژگیهایی است، پرداخت وآمارهایي در سطح جهانی در مورد بیمه سیل ارائه کردند.
سلطانی در ابتدا بیان کرد از آنجاییکه تعریف درست و دقیقی در صنعت بیمه از سیل وجود ندارد و بررسی انواع سیل میتواند موضوع بحثبرانگیز و قابلتأملی باشد. ازاینرو با بررسی تجربه جهانی میتوانیم تا حدود زیادی دریابیم که سیلهایی که در کشور ایران رخ میدهد دارای چه ویژگیهایی هستند و از چه راهکار اجرایی و اجتماعی در مقابل با این بلای طبیعی میتوان استفاده کرد. به همین صورت برای انتقال صحیح مفاهیم حوزه بیمه سیل به نهادهایی مانند اندیشکده تدبیر آب ایران نياز است تا با تسهيلگري موضوع را اجتماعي و در دستور کار جامعه قرار دهند. چراکه این نهادها با بررسی زوایای مغفول مانده از نگاه عموم میتوانند در این عرصه حلقه اتصال بین جامعه و صنعت بیمه سیل باشند.
وی ادامه داد: از طرفی لازم است بتوانیم بررسی کنیم با وقوع سیل چه خسارتی به جامعه وارد میشود و صنعت بیمه چه نقشی در جبران خسارات واردشده دارد.
سلطانی خسارات را در صنعت بیمه به سه بخش کلی بلایای طبیعی، بلایای انسانی (ریسکهای سیاسی) و تکنولوژیکي تقسیم کرد و گفت: طی سالهای اخیر بخش بلایای انسانی ( مانند حمله تروريستي) مورد توجه قرارگرفته است و وارد صنعت بیمه شد؛ و تا 30 سال گذشته کسی اطلاع نداشت که میتوان خسارات ناشی از آشوبهای تروریستی را مهم دانست و بیمه کرد.
با بررسی آمارهای سالهای 1980 تاکنون در مورد نقش بیمه در بلایای طبیعی، وی افزود: بلایای طبیعی را ميتوان بر اساس اهمیت به مواردی مانند زلزله و سیل، تغییرات اقلیمی (واقعه اخیر استرالیا) و تغییرات آب و هوایی (طوفان، سونامي) تقسیم کرد؛ با توجه به بررسیهای جهانی که انجامشده تا دهه 1990 روند افزایش تغییرات آب و هوایی و اقلیمی دچار نوسانات زیادی نشده است. اما پس از سال 2005 خسارات ناشی از وقوع سیل و تغییرات آب و هوایی مانند طوفان در جهان افزایشیافته است. ازاینرو در صنعت بیمه سیل جزو بلایایی هست که دارای ریسک بسیار بوده است
وی بیان کرد معضل صنعت بیمه در کل دنیا این مسئله است که زمان وقوع حادثه چيست و اينکه چه مقدار از ارزش واقعي دارايي يا اموال مورد نظر بیمه داشتهاند؟ یعنی ارزش اقتصادی اموال با مقدار بیمهای که شده است یکسان باشد و اگر بهطور مثال ملکی باارزش 10 میلیون باشد و دچار خسارت شود و بیمهی ملک به ارزش 2 میلیون باشد فاصلهای ایجاد میشود که به آن شکاف حفاظت ميگويند و حکمرانان جهانی در صنعت بیمه به دنبال رفع این فاصله و پر کردن آن هستند که در شرایطی اگر اتفاقی رخ دهد کلیه اموال به ارزش واقعي آنها دارای بیمه باشند.
وی همچنین بیان کرد در سال 2018 مجموعه تمامی خسارات ناشی از بلایای طبیعی به مقدار 5 هزار میلیارد دلار در کل جهان رسیده است؛ که از این مقدار خسارت در کل دنیا فقط 26 درصد دارای بیمه بودند. همینطور در ایران نیز از تمامی خساراتی که ناشی از سیل اخیر رخ داده است فقط 6 درصد دارای پوشش بیمه بودند.
سلطانی تأکید کرد مسئله بیمه سیل و به بهطورکلی بیمه در جامعه ایرانی مغفول مانده و کماهمیت تلقی میشود. چرا که عموم مردم تصور میکنند برای بیمه سالیانه مسکن هایشان از بلایایی طبیعی همچون سیل باید هزینههای گزافی پرداخت کنند. این در حالی است که هزینهی بیمه خانههای روستایی به مبلغی حدودی 35 هزار تومان و مسکنهای شهری سالیانه بین 50 تا 100 هزار تومان میرسد که در مقابل خسارات بلایایی طبیعی ناچیز است.
وی افزود سیل در تمام دنیا بهعنوان بلایای طبیعی پرخطر شناختهشده است. چراکه بعد از طوفان بیشترین خسارات جهانی ناشی از سیل بوده و شناخت این پدیده اجتماعی بسیار حیاتی است. بهطوریکه در ایران حجم عظیمي از خسارات ناشی از سیل به زیرساختهایی (جاده و پل) وارد ميشود که دارای بیمه نیستند. این مسئله نیز نيز وجود دارد که مشخص نيست که چه ارگان یا چه نهادی باید زیرساختهای عمومي مانند راهها و ... را بیمه کند و در حال حاضر بلاتکلیف است.
وی همچنین بیان کرد که در صنعت بیمه بخشی تحت عنوان «بيمه اتکایی» وجود دارد که از قرن 17 مرسوم بوده است.مطابق اين نوع بيمه هزینهی خسارتهای ناشی از بلایای طبیعی هر کشور بهصورت جهانی بر چندین کشور تقسیم میشود. چراکه پس از وقوع حادثهای مانند زلزلهی بم توان اقتصادی کشور به حدی نبوده که بتواند تمامی هزینهها و خسارات را پرداخت کند؛ که این خاصیت جهانی به دلیل وجود تحریمها برای ایران صدق نمیکند.
عنوان | دانلودها | بازدید ها |
---|---|---|
مشروح نشست بیمهی سیل | 260 | 803 |