۵۰۰ دشت کشور در خطر فرونشست
مدیرکل دفتر مخاطرات زیستمحیطی و مهندسی سازمان زمینشناسی گفت: از ۶۰۹ دشت کشور، حدود ۵۰۰ دشت دارای آبهای شیرین هستند که همه آنها با پدیده فرونشست مواجهند. به گزارش سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، رضا شهبازی در نشست مجازی آسیبشناسی بحران فرونشستها و ماموریت نوآوران و استارتآپها، پدیده فرونشست زمین را یک مشکل رسمی کشور دانست که همه آن را پذیرفتهاند و افزود: شناسایی پدیده فرونشست زمین مربوط به سال ۸۰ میشود که تصاویر ایستگاههای سازمان نقشهبرداری جابهجاییهایی را در سطح زمین نشان میداد که در آن زمان مشخص نبود که این جابهجاییها ناشی از خطای دستگاه است یا خیر.
شهبازی با بیان اینکه در سالهای ۸۴ و ۸۵ فناوری رادار در اختیار محققان قرار گرفت، اظهار کرد: با بهرهگیری از این فناوری دشتهای مهم کشور مورد بررسی و پایش مجدد قرار گرفتند و نقشههای فرونشست تهیه شده نشان داد که دشت رفسنجان، جنوب تهران و دشت فامنین همدان با پدیده فرونشست و فروچاله مواجهند.
مدیرکل دفتر مخاطرات زیستمحیطی و مهندسی سازمان زمینشناسی، پایش دوم دشتهای کشور را مربوط به سال ۹۰ دانست و یادآور شد: در این مطالعات که تیمی از محققان سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور و همچنین تیمی بینالمللی حضور داشتند، فرونشست به عنوان یک مخاطره معرفی شد، زیرا در جنوب تهران فرونشست ۳۶ سانتیمتری گزارش شد. وی تاکید کرد: پس از این مطالعات در سال ۱۳۹۵ یک بار دیگر کل دشتهای کشور مورد بررسی قرار گرفتند که بیشینه فرونشست در دشتهای کشور حدود ۱۵ تا ۱۷ سانتیمتر بوده و آخرین پایش این سازمان مربوط به سال ۹۸ میشود که اطلاعات آن در سال ۹۹ ارائه شد. شهبازی با اشاره به نتایج آخرین پایش انجام شده بر روی ۶۰۹ دشت کشور، توضیحداد: از تعداد ۶۰۹ دشت کشور، حدود ۵۰۰ دشت دارای آبهای شیرین هستند و به جرات میتوان گفت که در حال حاضر هیچ دشتی در کشور وجود ندارد که در آن آب شیرین موجود باشد اما با پدیده فرونشست مواجه نباشد.
وی، دلیل این امر را برداشت بیرویه آب از آبخوانها و عدممدیریت منابع آب ذکر کرد و یادآور شد: با توجه به خشکسالیهای پیاپی در کشور، دور از انتظار نیست که در مطالعات سال آینده ما نشان داده شود که شهرهای شمالی گیلان و مازندران نیز به جمع شهرهای درگیر با مخاطره فرونشست اضافه شدهاند.