مسئله آب هنوز در اولویت قرار نگرفته است
آفتاب یزد :در گفتگو با یک کارشناس آب از ابعاد دیگری به این مسئله پرداخته ایم. علی صالحکریمی معتقد است علیرغم حیاتی بودن مسئله آب هنوز این موضوع در اولویت مسئولان قرار نگرفته متن این گفتگو به این شرح است:
همان طور که مستحضرید بحث قانون آب به شکلهای مختلف در دهههای اخیر مطرح بوده است، به ویژه تدوین قوانین جدید یا اصلاح قوانین. میخواهیم عمیقتر به موضوع نگاه کنیم که به طور کلی نهاد قانون، و به طور خاص قانون آب، چرا نتوانسته در حل مسائل، آن گونه که انتظار میرود موفق باشد؟
از همان ابتدای شکلگیری قانون در ایران، با یک مفهوم مقتدر و ریشهای به نام شرع روبرو هستیم که سابقه تاریخی دارد. ما پیش از اینکه سیستمی به نام عدلیه در ایران داشته باشیم (به مفهوم مدرن و پسامشروطه)، محاکم شرعی داشتیم. یعنی آنچه معتبر بوده و در روابط میان افراد و نظم و نسق میبخشیده، شرع بوده است. از همان ابتدای شکلگیری قانون در تاریخ ایران مدرن، این مشکل را داریم، یعنی رقابت جدی قانون و شرع و حتی جایی برای این که بتوانیم اینها را با هم امتزاج کنیم، یک شکل غیر حرفهای ایجاد کردهایم بین این دو و آنچه را هم که از غرب اقتباس کردهایم و الهام گرفتهایم، برایش ریشههای داخلی ببینیم و این به چالش بسیار بزرگی برای ما تبدیل شده است.
قوانین بدون ایراد نیستند، ولی مسئله ما در وهله نخست، قوانین متعدد است. اگر شما قوانینی را به طور مداوم در حوزهای وضع کنید و ناکارآمدیش در جامعه، آشکار شود، قوانین توسط جامعه متروک میشود. اصطلاحی که در حقوق به کار میرود این است که قوانین آرکائیک میشود. یعنی چه؟ آرکائیک به منزله کنار گذاشتهشدن است
میزان قوانینی که از حدود ۱۰۰ سال پیش به این طرف وضع کردهایم، از قوانینی که در جمهوری فرانسه از سال ۱۷۸۹ به این سو وضع شده یا از زمان کد ناپلئونی به این طرف، بیشتر بوده، شاید حدود دو و نیم تا سه برابر باشد.
..حاکمیت و به خصوص بخش اجرایی به طور دائم، خودش از اجرای قانون امتناع میکند. چرا؟ چون محدودیت را بر نمیتابد و میخواهد قدرت مانور بالایی داشته باشد..
ادامه این گفت و گو را می توانید از اینجا دنبال نمایید.