نشست دوم «علوم اجتماعی و مسئله آب در ایران»
دومين نشست «علوم اجتماعي و مسئله آب»، پنجشنبه، 21 بهمنماه 1400 با حضور چهرههای شاخص علوم اجتماعی و با همکاري پويش خانواده آب (روشني فرهنگ و انديشه در کارنامه آب)، انجمن جامعه شناسي ايران و اندیشکده تدبیر آب ایران برگزار ميشود.
پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و محیطزیستی عمیق و گستردهتر شدن شکاف بین میزان تامین و تقاضای آب هر روز شدیدتر می شود. از پیامدهای آن دردو دهه اخیر خشک شدن برخی دریاچهها ، تالاب هاورودخانه ها، خالی شدن بسیاری از سفره های آب زیرزمینی و در نهایت فرونشست تعدادی ازدشت ها بود که در صورت استمرار مرگ بخش بزرگی از سرزمین خواهد بود. این موضوع مسئله آب را از مسئله ای صرفا فنی، به مسئله ای فنی-اجتماعی تبدیل کرده است که نیازمند تولید دانش و کاربست آن در فرایندهای سیاستگذاری و اجرایی آب است. اما نقش دانش و کارشناسان علوم اجتماعی در درک درست مسئله آب و رسیدن به راهحلهایی موثر نیاز چندان مورد گفتوگو و بحث قرار نگرفته است. برای طرح مسئله اولیه و پرداختن به این موضوع در روز ملی علوم اجتماعی در نشست مشترکي بين انجمن جامعهشناسي ايران و انديشکده تدبير آب ايران، به عنوان «علوم اجتماعی و مسئله آب»، این موضوع با حضور دکتر سیامک زندرضوی، دکتر علی باقری، دکتر فرزاد غلامی و حضور جمعی از کارشناسان اجتماعی و آب مورد گفت وگو قرار گرفت.
از منظر جامعهشناسي مردممدار، به بیان دکتر زند رضوی اگر ابعاد وریشههای مسئله آب، در گفتگوی عمومی وانتقادی همه ذینفعان، در هر نقطه جغرافیایی بررسی نشود و لایه به لایه گشوده ، تحلیل و توسط شهروندان فهم نشود، راه حل های موثر، پایدار و مورد پذیرش عمومی بدست نخواهدآمد. ايشان راه حل را، در به میدان آمدن دانشگاهیان علاقهمند، شجاع و توانا در همه رشتهها در همه دانشگاهها (اساتید و دانشجویان )، در کنار محققان منفرد، افراد فعال درمحلهها _مناطق و علاقه مندان (فعالین اجتماعی) با تسهیلگری جامعه شناسان طرح کردند. اين رويکرد توسط برخي از جامعهشناسان حاضر در نشست مورد پرسش و نقد قرار گرفت که تصميم بر آن شد در نشستي ديگر به صورت جمعي با حضور فعالان علوم اجتماعي درباره آن به گفتوگو بنشينيم.
با این توضیح روشن می شود که تنها راهحلهای فنی و رویکردهای متعارف بخشی به موضوعات آبی کفایت نمیکند. صاحبان دانش اجتماعی (سوسیوکراتها) باید نقش فعال محوری در توسعه مباحث حکمرانی آب به عهده بگیرند. دانش و ظرفیتهای مناسب برای مدیریت عموم و فرایندها و میانجیگریهای لازم برای بهبود حکمرانی آب بسیار با اهمیت خواهد بود. دانش مورد استفاده نیز باید گوناگون و میان رشتهای باشد تا بتواند پیچیدگیهای چگونگی استفاده و حکمرانی آب را به طور شایسته مدنظر قرار دهد.
برای این منظور، دومين نشست «علوم اجتماعي و مسئله آب» با همکاري پويش خانواده آب (روشني فرهنگ و انديشه در کارنامه آب)، انجمن جامعه شناسي ايران و اندیشکده تدبیر آب ایران برگزار ميشود.
مشخصات نشست:
زمان نشست: روز پنجشنبه 21 بهمن ماه 1400 ساعت 18 الي 20
مکان نشست: اتاق گفتوگوي اسکايروم با لينک
دبير نشست: محمد ارشدي
طرح مسئله: سيامک زند رضوي
حاضرين در گفت وگوي جمعي: حسين سراجزاده، محمد فاضلی، حسن محدثی، اسماعيل خليلی، انوش نوریاسفندياری، مريم محمودی، علی حاجیمرادی، کاوه معصومی، حسین حجتپناه...