بهره‌برداری و مدیریت تلفیقی آب زیرزمینی و آب سطحی در اراضی آبی

عنوان:
Conjunctive use and management of groundwater and surface water within existing irrigation commands: the need for a new focus on an old paradigm

عنوان به فارسی: بهره‌برداری و مدیریت تلفیقی آب زیرزمینی و آب سطحی در اراضی آبی: نیاز به تمرکز جدید بر یک پارادایم قدیمی
نهاد تهیه‌کننده: پروژه حکمرانی آب زیرزمینی، چارچوب عمل
تاریخ انتشار: ۲۰۱۲
تعداد صفحات: ۵۰
شرح مختصر:
بهره‌برداری تلفیقی آب زیرزمینی و آب سطحی در آبیاری، فرایند استفاده از آب از دو منبع مختلف برای مقاصد مصرفی به شمار می‌آید. در سطح مزرعه، استفاده تلفیقی را می‌توان شیوه‌ای دانست که از چاه و نیز کانال تحویل آب استفاده می‌کند. علاوه بر این می‌توان رویکردی استراتژیک در سطح اراضی آبی دانست که نهاده‌های آب سطحی و آب زیرزمینی به شکل مرکزی، به عنوان ورودی سامانه‌های آبیاری مدیریت می‌شوند. بر این اساس، مشخصه بهره‌برداری تلفیقی، برنامه‌دار بودن آن است (در جاهایی که قصد مدیریت بر آن است- معمولاً با رویکرد بالا- پائین)، در مقایسه با بهره‌برداری بی‌برنامه (در جاهایی که در سطح جوامع محلی صورت می‌گیرد- معمولاً با رویکرد پائین- بالا). تفاوت مهم میان بهره‌برداری برنامه‌ریزی‌نشده و برنامه‌ریزی‌شده، و رویکرد حکمرانی باید مورد توجه قرار گیرد تا منافع بالقوه این شکل بهره‌برداری به حداکثر رسانده شود. در مواقعی که منابع سطحی و زیرزمینی مستقیماً در دسترس بهره‌برداران قرار دارد، معمولاً بهره‌برداری بی‌برنامه شیوع می‌یابد و افراد، فرصت‌طلبانه قادرند درباره منابع آب در مقیاس مزرعه تصمیم بگیرند.
این قبیل چالش‌ها و منافع همراه با رویکرد استراتژیک برنامه‌ای، به خوبی درک می‌شود و موضوع گزارش‌های فراوان درباره مدیریت بهره‌برداری تلفیقی است، اما وضع کنونی مدیریت و برنامه‌ریزی آب در جهان حاکی از آن است که در پیاده‌سازی آن چندان پیشرفتی صورت نگرفته است. این نوشتار دلایل تقویت‌کننده ضعف ظاهری این رویکرد در یکپارچه‌سازی کامل مدیریت و بهره‌برداری منابع آب سطحی و زیرزمینی، و فقدان برنامه‌ریزی هماهنگ‌تر را بررسی می‌کند.
این مقاله به قصد عرضه بینش درباره موانع اتخاذ این رویکرد تهیه شده است. بنابراین، تمرکز جدیدی بر پارادایم قدیمی دارد. این تمرکز با هدف کمک به پیشرفت در راستای مدیریت بهتر آب و کارآیی مصرف آب صورت می‌گیرد. از این رو، نتایج بلندمدت‌تر را در امنیت بهتر غذا در مناطق بحرانی جهان پشتیبانی می‌کند.
فهرست مطالب
۱- مقدمه
۲- مفاهیم و برداشت‌‎های نادرست درباره بهره‌برداری تلفیقی
۳- نمونه‌هایی از موفقیت‌ها و شکست‌های بهره‌برداری تلفیقی
۴- دامنه اطمینان از منافع اجتماعی و زیست‌محیطی در طرح‌های بهره‌برداری تلفیقی
۵- ابزارهای حکمرانی برای پیشبرد بهره‌برداری تلفیقی
۶- دورنمای کاهش یا معکوس‌کردن روندها از طریق حکمرانی
۷- جمع‌بندی


دانلود گزارش

 

فرم ثبت نظرات

نام
ایمیل
متن
متن