کابینهٔ ما مردانه است

رفع ناترازی آب و برق نیازمند اصلاح الگوی توسعه در کشور است. متاسفانه وزرایی موفق شناخته می‌شوند که اعتبار بیشتری برای طرح‌های عمرانی جذب می‌کنند.

ترابی یکی از نامزدهای نهایی کمیته نیرو برای معرفی به رییس جمهوری بود اما با این‌حال به نظر می رسید که تحت تاثیر فضایی که حول این وزارتخانه شکل گرفته بود چندان امیدوار نبود که از موانع پیش روی زنان عبور کند. 

وقتی بررسی می‌کنیم می‌بینیم ۸۵ درصد کشور ما در مناطق خشک و نیمه خشک قرار دارد و فقط ۱۵ درصد مساحت کشور آب و هوای مدیترانه‌ای دارد و منابع آبی‌اش قابل اطمینان است. در حالی که توزیع جمعیت در کشور به گونه‌ای که در همهٔ این مناطق ما جمعیت ساکن داریم و باید به نیازشان پاسخ دهیم. منابع آب‌مان از نظر مکانی و زمانی توزیع مناسبی ندارد. مثلا کشور مصر هم شاید مثل ماست اما بالای ۹۰ درصد جمعیتش در حاشیهٔ نیل ساکن هستند. نکته بعدی افزایش جمعیت است. مقصود من از افزایش جمعیت فقط معطوف به جمعیت نیست. بلکه توسعهٔ صنعتی و کشاورزی که باید پاسخگوی نیاز جمعیتی باشد همه نیازمند منابع آب است. بنابراین منابع آب از جایی به بعد با عدم تعادل مواجه شد. ما سال‌هاست دچار عدم تعادل هستیم. افزایش جمعیت داشته‌ایم و آب مورد نیاز را تامین کرده‌ایم اما کارهایی هم کرده‌ایم که می‌توانستیم انجام ندهیم. منطبق نبودن جانمایی فعالیت‌های توسعه‌ای متناسب با ظرفیت سرزمین است. وقتی که انتظار داریم کرمان، خراسان رضوی و… که جزو مناطق کم‌آب به شمار می‌روند جزو تولیدکنندگان اصلی محصولات کشاورزی باشند یعنی هنوز الگوی ما اشتباه است. همهٔ مسئولان شعار تعادل‌بخشی داده‌اند اما سیاست‌های توسعه با شرایط سرزمینی ما توازن نداشته است. مثلا ما در مناطق شمالی و غرب منابع آبی خوبی داشتیم اما توزیع فعالیت‌های پرمصرف از این الگو پیروی نمی‌کند. در مناطق مرکزی منابع آب سطحی نداریم و منابع آب زیرزمینی تا سال‌ها برخی فکر می‌کردند ما به دریا وصل هستیم و دچار بحران نمی‌شویم.

ما نمی‌توانیم ویژگی سرزمین‌مان را  عوض کنیم اما انگار این را قبول نداشتیم. یعنی ما به عبارتی ما پایمان را از گلیم خودمان درازتر کردیم. نقش انسان در ناپایداری سرزمینی را باور نکردیم. در بخش انرژی هم ما خطای ما این بوده که بیش از اندازه به منابع تجدیدناپذیر خودمان را وابسته کرده‌ایم. کشورهایی که از نظر منابع مشکلی ندارند می‌بینیم سال‌هاست با تنوع بخشی به سبد تولید انرژی‌شان، روی تولید انرژی پاک سرمایه‌گذاری کرده‌اند. اما ما همچنان مشغول استفاده از سوخت‌های فسیلی برای تولید انرژی هستیم. ما خیلی دیر محیط زیست را باور کرده‌ایم. 

مشروح این گفت‌وگو را می‌توانید در روزنامه پیام ما مطالعه نمایید.

فرم ثبت نظرات

نام
ایمیل
متن
متن