اقتصاد آب شهری، کاربرد تئوریها و سیاستگذاریهای اقتصادی در صنعت آب و فاضلاب
عنوان کتاب: اقتصاد آب شهری، کاربرد تئوریها و سیاستگذاریهای اقتصادی در صنعت آب و فاضلاب
نویسندگان: سید حسین سجادیفر- محمد داودآبادی
نهاد تهیهکننده: شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی
تاریخ انتشار: ۱۳۹۵
تعداد صفحات: ۳۹۴
مباحث اقتصادی بخش آب در دنیا تا سال ۱۹۹۲ که در کنفرانس جهانی ریودوژانیرو (اجلاس زمین) بر اصول اساسی مدیریت اقتصادی آب تأکید شد، مغفول مانده بود. تأکید زیا بر ماهیت عمومی کالای آب، منجر به توسعه سیستمهای دولتی شده است. با این حال در سالهای اخیر، بانک جهانی و سایر نهادهای بینالمللی مزایای نگرش اقتصادی به آب (قیمتگذاری اقتصادی و خصوصیسازی خدمات) را ارائه کردهاند.
اقتصاد آب به چگونگی تولید، توزیع و مصرف بهینه آب میپردازد. پرسش مهمی که علم اقتصاد در جست و جوی پاسخ آن است، این است که چگونه میتوان منابع کمیاب را برای ارضای خواستههایی که با هم در رقابت میباشند به گونهای تخصیص داد ک حداکثر رفاه و بهرهمندی جامعه حاصل شود؟
در این کتاب موضوعهای مرتبط با اقتصاد آب از جوانب مختلف نقد و بررسی شده است. با ابروز و استمرار بحرانهای گوناگون در صنعت آب و فاضلاب، باید به آب به عنوان یک کالای اقتصادی توجه شود و نه به عنوان یک کالای اجتماعی با قیمت بسیار اندک. نمونههایی از کاربرد آنها را در شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی فراهم آورده و همچنین مسائل و تجربههای برخی از کشورها با موضوعهای مرتبط با تئوری اقتصاد آب تشریح شده است.
این کتاب میتواند برای اصلاح و پیشرد امور مالی و اقتصادی شرکتهای آب و فاضلاب، دانشجویان و سایر علاقهمندان به مباحث اقتصادی آب شهری مورد استفاده قرار گیرد.
کتاب حاضر در هشت فصل به شرح زیر سازماندهی شده است:
فصل اول: کلیات
فصل دوم: تئوری و مسائل اقتصاد خرد
فصل سوم: تئوری تقاضای آب شهری
فصل چهارم: تخمین تابع تقاضای آب شهری (مطالعه موردی: شهر اراک)
فصل پنجم: تئوری بنگاه
فصل ششم: تخمین تابع هزینههای آب شهری
فصل هفتم: مفاهیم و روشهای قیمتگذاری آب شهری
فصل هشتم: وضعیت مؤلفههای اقتصادی صنعت آب و فاضلاب (رویکردهای اقتصادی و عوامل برونزا)