اصول حکمرانی خوب در سطوح مختلف حکمرانی آب
عنوان کتاب: Principles of good governance at different water governance levels
عنوان به فارسی: « اصول حکمرانی خوب در سطوح مختلف حکمرانی آب»
نهاد تهیهکننده: یونسکو سال انتشار: ۲۰۱۱
تعداد صفحه:۷۶
معرفی کوتاه
از دیدگاه یونسکو، یکی از قضایای محوری بخش آب پاسخ به سئوالاتی است چون: چگونه میتوان برای برقرار کردن ارتباط با بیرون بخش آب از «چارچوب آب» خارج شد؟ چگونه میتوان تحلیل خبرگان آب از مسایل و راهحلهای پیشنهادی را در دستور کار سیاستورزان قرارداد؟ یونسکو شرط نایل شدن به چنین خواستههایی را کاردانی دستاندکاران آب و دیگران در ایجاد ارتباط بین دیدگاههای متفاوت میداند. ارتباط بین مواردی چون: آب در کنار دیگر قضایا، آب به عنوان موضوعی فنی در کنار آب به عنوان موضوعی در قلمرو حکمرانی، آب از نگاههای متفاوت، مانند آب از منظر فرهنگی. نهادهای مختلفی در سطح جهانی مانند یونسکو با برجسته کردن ابعاد علوم اجتماعی و رفتاری مرتبط با آب از چنین تحولی در کاردانی دست اندرکاران آب، پشتیبانی میکنند.
از جمله این پشتیبانیها، تهیه و تدارک گزارش «اصول حکمرانی خوب در سطوح مختلف حکمرانی آب» است. مطالب اصلی آن را موضوعات مطرح شده در کارگاه آموزشی به همین نام در ۲۲ مارس ۲۰۱۱ در دلف هلند تشکیل میدهد. برگزاری این کارگاه بخشی از برنامه اجرایی بین المللی آبشناسی(IHP) بود که با مشارکت کشور هلند به سرانجام رسید. در این کارگاه بیش از ۸۰ هیئت علمی، سیاست گذار و عوامل اجرایی شرکت داشتند. این نشست با هدف بحث دربارۀ موضوعات حکمرانی در سطح جهانی، ملی و بینالمللی برگزار شد. این گزارش علاوه بر درج چهار مقاله کلیدی، شامل فصلی است که به تلفیق و نتیجهگیری اختصاص دارد و توسط ویراستاران این مجموعه یعنی «گریت تایزمن» و «لئون هرمانز» تالیف شده است.
سوال محوری کارگاه فوق عبارت بود از:
" حکمرانی آب درسطوح مختلف آن، چگونه در حال نمو و شکلگیری است و از دیدگاه اصول حکمرانی خوب مانند انصاف، مشروعیت، کارایی، شفافیت و پاسخگویی به چه شرایطی دلالت دارد؟"
شایان ذکر است که این سوال در طراحی سوالات مطرح شده در نشست تخصصی آب، فرهنگ و جامعه با عناون حکمرانی آب و سطوح مختلف آب که در ۳۱ فروردین سال ۱۳۹۴ در شرکت مدیریت آب برگزار شد، مورد توجه قرار گرفت.
عناوین فصول این کتاب عبارتنداز:
- جستاری در حکمرانی جهانی آب و چالشهای پژوهشی آن توسط جوییتا گوپتا
- نقش (درحال تغییر) حکومت ملی در حکمرانی (آب) چند سطحی توسط تئو تونن
- حکمرانی سدهای برزگ- عرصه جدید پژوهشی توسط جیل اسلنگر، لئو هرمنز، جوییتا گوپتا، پیتر ون در زاگ، رودنت آهلر و اریک موسترت
- ظرفیت حکمرانی و مدیریت تطبیقی توسط برت ساتین و ویلفرد نت برنکه
- دیدگاههایی در باره حکمرانی آب : تلفیق و نتیجه گیری توسط گریت تایزمن و لئون هرمنز