۲۹۰ روستای خراسان شمالی در تنش آبی شدید
بنا بر گزارشهای وزارت نیرو٬ حدود ۲۹۰ روستا در استان خراسان شمالی با تنش آبی مواجه هستند و در این میان برخی از این روستاها با مشکلات بسیار جدیتری روبرو هستند. با توجه به گزارشات مسئولان وزارت نیرو در استان خراسان شمالی حدود 290 روستای استان از تنش شدید کمآبی رنج میبرند. 16 مهرماه سال جاری محمد وحیدی نماینده مردم 5 شهر استان خراسان شمالی در شورای اداری استان که با حضور معاون وزیر کشور برگزار شد با تشریح وضعیت استان خراسان شمالی اظهار داشت: استان خراسان شمالی در زمینه راه روستایی و بزرگراه وضعیت مناسبی نداشته و در حال حاضر 300 روستای استان با تنش آبی روبهرو است لذا لازم است معاونت عمرانی وزیر کشور به شاخصهای زیربنایی خراسان شمالی توجه ویژهای داشته باشد.
شرکت آبفای خراسان شمالی چندی پیش اعلام کرد: بعد از یکپارچه سازی شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی در بهمن ماه سال 98 ، اولین گام شرکت آب و فاضلاب استان خراسان شمالی مطالعات تامین آب پایدار روستاهای استان با استفاده از توان مشاور و تیمهای کارشناسی بود که ماحصل این اقدامات منجر به تدوین سند آبرسانی پایدار به روستاهای استان گردید. بر اساس این سند 300 روستای استان در مواقع پیک مصرف ( تابستان ) دارای تنش آبی و 314 روستای دیگر نیز در مرز تنش آبی قرار داردند.
بر این اساس با برنامهریزی های انجام شده در شرکت٬ برنامه 5 سالهای طرح ریزی گردید که بر اساس آن پروژههای آبرسانی در قالب مجتمع های آبرسانی جدید و پروژههای آبرسانی تک روستایی تعریف شد. تا پایان تابستان سال جاری مجموع اقدامات انجام شده در این زمینه منجر به آبرسانی به 18 روستا گردید که در قالب پویش هر هفته «الف – ب – ایران» توسط وزیر محترم نیرو افتتاح شد و 32 روستای دیگر نیز در حال آبرسانی میباشد که انشاءالله در دهه فجر امسال به بهره برداری خواهد رسید .
در مجموع مطابق سند آبرسانی پایدار به روستاهای خراسان شمالی جهت حل مشکلات آب شرب روستاها نیاز به 903 میلیارد تومان اعتبار میباشد که شرکت پیگیر جذب این اعتبار و شروع عملیات اجرایی است.
بیش از 90 درصد آب شرب خراسان شمالی در بخش کشاورزی مصرف میشود
یکی از مشکلات اساسی آب در استان خراسان شمالی علیرغم داشتن منابع آبی مناسب٬ استفاده نامناسب از منابع آبی در بخش شرب و کشاورزی است. بسیاری از آب مورد نیاز استان توسط بخش کشاورزی به هدر میرود.
سال 1395 مدیرعامل وقت شرکت آب منطقهای خراسان شمالی با رونمایی از آمار استفاده از آب شرب در بخش کشاورزی٬ اظهار داشت: یکی از دغدغههای ما در استان، پایین بودن میزان راندمان مصرف آب در بخش کشاورزی است بهطوریکه اکنون 94 درصد از آب استان در بخش کشاورزی مصرف میشود و تاکنون نتوانستهایم درزمینهٔ افزایش راندمان مصرف آب حرکتی تأثیرگذار داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی اظهار داشت: سالانه بیش از 140 میلیون مترمکعب آب بهصورت غیرمجاز از منابع زیرزمینی استان برداشت میشود که از این میزان بیش از 103 میلیون مترمکعب مربوط بهاضافه برداشت از چاههای مجاز است و سهم برداشت از سه هزار و 356 چاه غیرمجاز از این رقم برداشت بیش از 37 میلیون مترمکعب آب زیرزمینی است.
علوی گفت: اکنون میزان دریافتی منابع زیرزمینی آب استان 530 میلیون مترمکعب است اما میزان برداشت از آن 593 میلیون مترمکعب است و بر این اساس سالانه 63 میلیون مترمکعب آب از منابع زیرزمینی کسر میشود.
وی خاطرنشان کرد: سطح آب زیرزمینی در دشت سملقان سالانه به میزان یک و نیم متر پایین میرود و میزان افت آبهای زیرزمینی در دشت شیروان نیز سالانه یک متر و 40 سانتیمتر گزارششده است و این زنگ خطری برای برداشتهای بیرویه از این منابع است.
صنایع استان هم از آب شرب استفاده میکنند
موضوع دیگری که می تواند به بحران آب در استان خراسان شمالی در سالهای آینده دامن بزند٬ استفاده صنایع خراسان شمالی از آب شرب است. بر این اساس تا کنون صنایع استان نتوانستد از پساب فاضلاب و تصفیه آن برای مصارف خود بهره ببرند و به سمت این کار نرفتند و ضرر ان در بخش آب شرب کاملا خودنمایی میکند.
استاندار خراسان شمالی چندی پییش در این زمینه با انتقاد از صنایع بزرگ استان٬ گفت: ورود شرکتهای بزرگ سرمایه گذاری شستا و موسسه ملل به استان برای سرمایه گذاری به معنای فضای آماده استان برای سرمایه گذاران است.
وی با اشاره به اهمیت سیستم فاضلاب شهرها و سودآور سرمایه گذاری در این بخش٬ افزود: با توجه به عدم برخورداری برخی شهرهای استان از سیستم فاضلاب شهری سرمایه گذاری در این حوزه یکی از مطمئن ترین و پرسودترین سرمایه گذاریها در کوتاه مدت خواهد بود.
شجاعی با اشاره به تصویب سند سازگاری با کمآبی افزود: اگر سرمایهگذاری موضوع پساب را در قالب یک قرارداد قانونی لحاظ کند ما نیز صنایع استان را به سمت استفاده از پساب تولیدی هدایت خواهیم کرد.
استاندار خراسان شمالی گفت: ارائه طرحهای مناسب در حوزه آب و پاسخ دو هفتهای به سرمایهگذاران باید از اولویتهای دستگاههای زیرمجموعه باشد. از دستگاههای وزارت نیرو در استان می خواهیم تا زمینه بازدید سرمایه گذاران از پتانسیلهای سرمایه گذاری در این بخش را فراهم کنند.