آیا نیمه لیوان، پر است یا خالی؟
عنوان گزارش:
Is the Glass Half Empty or Half Full? Issues in Managing Water Challenges and Policy Instruments
عنوان به فارسی: آیا نیمه لیوان، پر است یا خالی؟ مسائلی در مدیریت چالشهای آب و ابزارهای سیاستی
نهاد تهیهکننده: صندوق بینالمللی پول
تاریخ انتشار: ۲۰۱۵
تعداد صفحات: ۴۴
خلاصه
چالشهای آب، دغدغه رو به رشد جهانی است که میتواند آینده اقتصادی کشورها را تضعیف کند. تنش فزاینده آبی، نوسان زیاد وموجودی، فقدان دسترسی به آب شرب سالم و دفع بهداشتی فاضلاب، و آلودگی آب، هماکنون بخشهایی از جهان را آزار میدهد. بازارهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه، به دلیل جمعیت بیشتر، درآمد پائینتر، زیرساخت ناکافی، و سیاست کمتر منسجم و باثبات و ظرفیت نهادی ضعیف، معمولاً با چالشهای بزرگتری روبرو هستند. با این همه، کشورهای پیشرفته نیز از آسیبها به دور نیستند. بنا به پیشبینی، مصرف آب انتظار میرود با افزایش جمعیت و رشد درآمد به افزایش ادامه دهد، ولی منابع آب شیرین نمیتواند به آسانی افزایش یابد. تغییر اقلیم احتمالاً عدم توازن عرضه و تقاضای آب را تشدید خواهد کرد.
نوشتار حاضر بر اساس بررسی نوشتارهای وسیع، نقش ابزارهای سیاستی اقتصادی و نهادها را در مدیریت چالشهای آب بررسی میکند. این گزارش با تحلیل مقایسهای کشورها و مطالعات موردی، سه یافته کلیدی را که با سیاستها ارتباط دارند ارائه میکند. برخی کشورها که با کمبود طبیعی آب روبرو هستند، به لطف سیاستها و نهادهای معقول توانستهاند بر چالشهای آب غلبه کنند. یافتههای گزارش به طور خلاصه به شرح زیر است:
• به کارگیری درست مشوقها، مشخصاً با اصلاح نرخگذاری آب، میتواند به منطقیشدن مصرف آب، تشویق به سرمایهگذاری مورد نیاز، و حفاظت از اقشار فقیر کمک نماید. یارانههای اختصاص دادهشده به آب در سال ۲۰۱۲ (به وسیله شرکتهای دولتی تأمین آب)، حدود ۴۵۶ میلیارد دلار یا ۶/۰ درصد تولید ناخالص جهانی برآورد میشود. همچنین نابرابر و نامتناسب، گروههای درآمدی بالا را منتفع ساخته است.
• مطلوبترین رویکرد به اصلاح قیمتگذاری آب در هر کشوری متفاوت است. نهادهای اثربخش و مستقل عهدهدار مدیریت آب نیز میتوانند اعتبار و همافزایی پشتیبانی عمومی از اصلاحات را فراهم آورند. در کشورهای در حال توسعه، اصلاحات باید تأمین مالی شرکتهای عمومی تأمین آب را برای پیشبرد سرمایهگذاری و گسترش دسترسی به آب و دفع بهداشتی فاضلاب برای اقشار فقیر تقویت کند. اطمینان از صرف هزینه کافی برای نگهداری یک اولویت برای تمام کشورها است. در شرایط مناسب، استقرار بازارها برای خرید و فروش حقابهها میتواند به تخصیص آب محدود به استفادههای پرارزشتر کمک نماید.
• دستیابی به مدیریت حسابشده آب نیازمند رویکردی یکپارچه و کلنگرانه، فراتر از فقط بخش آب است. اصلاحات نرخگذاری آب باید با سیاستهایی تکمیل شود که مصرف آب را در حوزههایی مانند کشاورزی، تجارت، و انرژی منطقی میکنند. برای نمونه، پمپاژ بیش از حد آب زیرزمینی را میتوان با بهبود مقررات و جایگزینی یارانههای انرژی با کمکهای اجتماعی هدفمند کاهش داد.
دانلود گزارش