تجارت آب مجازی، راهکاری واقعگرایانه برای حل معضل بحران آب؟
عنوان کتاب: تجارت آب مجازی، راهکاری واقعگرایانه برای حل معضل بحران آب؟
نویسندگان: Lena Horlemann، Susanne Neubert
مترجم: حسین هقانی سانیچ/ فرحناز سهراب
ناشر: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران
تاریخ انتشار: ۱۳۹۲
تعداد صفحات: ۱۰۸
مفهوم تجارت آب مجازی بر این نظر استوار است که کشورهای فقیر از نظر آب، نیاز غذایی خود را به طور فزایندهای از طریق واردات محصولات از کشورهای غنی از آب تأمین میکنند. هدف آن است تا اطمینان حاصل شود که منابع آب صرفهجوییشده، در جایی با بهرهوری بیشتر مصرف شود. از آنجا که در بیشتر کشورهای در حال توسعه، تولیدات کشاورزی بیشترین سهم مصرف آب (حدود ۷۰ تا بالای ۹۰ درصد در کشورهای خشک و نیمهخشک) را به خود اختصاص میدهد، اگر این راهبرد به طور ثابت اجرا شود، ظرفیتهای صرفهجویی و دریچه فرصتهایی که باز خواهد شد چشمگیر خواهد بود.
نوشتار حاضر مبتنی بر سه جزء تهیه شده است: ارزیابی منابع موجود درباره تجارت آب مجازی، تحلیل سخنرانیها درباره جنبههای تخصصی به وسیله متخصصان بخشهای مختلف و ارزیابی بحثهای انجامشده در دو گردهمایی کارشناسان درباره موضوع که در مؤسسه توسعه آلمان در سال ۲۰۰۵ برگزار شد.
در این مجموعه اثرات مثبت و منفی ورود تجارت آب مجازی به عنوان یک راهبرد سیاسی را به ویژه بر جامعه و چارچوب سیاسی، اقتصادی و محیط زیست نشان میدهد. بر همین اساس، پیشنیازهایی که باید منظور شود و روشهایی را که باید اتخاذ کرد تا پیامدهای منفی تجارت آب مجازی به حداقل برسد نیز تعیین میکند.
فهرست مطالب:
۱- مقدمه
۲- مواد و روشها
۳- مفهوم تجارت آب مجازی
۴- صرفهجویی آب از طریق تجارت آب مجازی
۵- اثرات مثبت قابل انتظار از تجارت آب مجازی
۶- راهبرد تجارت آب مجازی: چالشها و خطرها
۷- اقداماتی که باید همراه با تجارت آب مجازی باشند
۸- شناسایی کشورهای واجد شرایط تجارت آب مجازی
۹- نیاز به تحقیق و بحث
۱۰- گزینههای توسعه همکاری و خلاصه